Strona w przebudowie - przepraszamy za utrudnienia.

Tylko dobre
perspektywy! studiuj u nas

Studenckie Koło Naukowe - Dietetyka

SKN - Dietetyka:

  • Opiekunem Koła Naukowego na kierunku Dietetyka jest dr Magdalena Golachowska.
  • Aktualnie Studenckie Koło Naukowe zrzesza kilkanaście osób.
  • Pierwszą inicjatywą była organizacja Dnia Wiosny.

476.jpeg


SKN Dietetyk 2016/2017

  • Studenckie Koło Naukowe DIETETYK zawiązane przy Wydziale Dietetyki PMWSZ w Opolu.
  • Przewodnicząca - Zuzanna Jania
  • Zastępca - Emilia Suchorska
  • Sekretarz/Skarbnik - Patrycja Pezdek
  • Opiekunowie SKN Dietetyk - dr n. med. Magdalena Golachowska, mgr Paweł Szewczyk

Cele i zadania koła:

  • prowadzenie działalności naukowo-badawczej z zakresu zagadnień dotyczących żywienia dzieci, młodzieży i dorosłych, osób zdrowych, uprawiających sport i chorych w celach leczniczych, profilaktycznych i diagnostycznych;
  • pogłębienie wiedzy o dietetyce klinicznej i sportowej ze szczególnym uwzględnieniem aspektów związanych z promocją zdrowia i aktywnego trybu życia;
  • rozwijanie i kształtowanie życia naukowego wśród studentów;
  • reprezentowanie Koła na konferencjach oraz sympozjach o zasięgu regionalnym, krajowym i  międzynarodowym;
  • promowanie Państwowej Medycznej Wyższej Szkoły Zawodowej w Opolu.

W roku akademickim 2016/17 członkowie SKN Dietetyk byli zaangażowani w następujące inicjatywy:

  1. Dzień Wiosny - w dniu 23 marca SKN DIETETYK zorganizował wydarzenie pt „Za schody są nagrody” promujące aktywność fizyczną i zdrowe odżywianie. Uczestnicy byli zachęcani do korzystania ze schodów zamiast windy, a na każdym półpiętrze były dodatkowe ćwiczenia gimnastyczne do wykonania. Za każdy wysiłek uczestnik otrzymywał kupony, które następnie wymieniał na zdrowe, słodkie przekąski, przygotowane również przez SKN.
     
  2. Ankieta dotycząca stylu życia uczestników wydarzenia „Za schody są nagrody” - w czasie imprezy 19 osób odpowiedziało na pytania dotyczące aktywności fizycznej i stylu odżywiania. 68% respondentów uważa, że odżywia się zdrowo i są aktywne fizycznie, ale 84% wybierze windę by dostać się na 4 piętro. Największymi problemami jest podjadanie słodyczy, nieregularne posiłki, spożywanie fast-foodów i jedzenie wieczorne.
     
  3. Członkowie SKN Dietetyk przygotowali zdrowe przekąski w ramach przerwy kawowej oraz lunchu w czasie I Międzynarodowej Konferencji Studenckich Kół Naukowych PMWSZ w Opolu, 4 kwietnia 2017.
     
  4. Badanie diety osób starszych uczestniczących w badaniu naukowym dotyczącym zespołu słabości u seniorów, prowadzonych przez p Anetę Soll i prof. Donatę Kurpas. Członkowie SKN obliczają spisane przez uczestników produkty spożywane w ciągu 3 dni pod kątem kaloryczności oraz ilości białka, witamin i minerałów.
Licznik wizyt na stronie: 54
Opublikował: Krystyna Brzozowska   |  Data publikacji: 12-07-2017 13:19
Modyfikował: Marcin Gajda   |  Data modyfikacji: 18-07-2017 15:01

Na skróty

×

Wyszukaj w serwisie

×

Zapisz się do Newslettera